Ha a betegsége bélszűkülethez vezet, vagy az egyik bélszakaszát műtétileg eltávolították, a ballasztanyagokat teljesen ki kell iktatnia az étrendjéből. Ezek növényi eredetű élelmiszerekben (gabona, zöldségek, magvak stb.) és gyümölcsökben található emészthetetlen rostok, amelyek megkötik a vizet és így csomókat hoznak létre a székletben, illetve segítik a táplálék és a hulladékanyagok áthaladását a bélrendszerben.
A fellángolás ideje alatt sok Crohn-beteg nem táplálkozik rendesen, és böjtölni kezd. Ennek oka a Crohn-betegséget kísérő tünetek: hányinger, fájdalom, étvágytalanság. Ez nem helyes. Egyrészt a bélrendszeri gyulladás csökkenti a tápanyagok felszívódását, másrészt a folyamatos hasmenés folyadékvesztést, közvetve pedig súlyvesztést és dehidratálódást okoz.
A folyadékbevitel elmulasztása és a nem megfelelő táplálkozás eredményeképpen a betegség aktív fázisában lévő betegnél vitamin- és nyomelem hiány alakul ki. Ezért fontos, hogy orvosával vagy dietetikusával együtt megfelelő egyéni (az Ön igényeihez igazított) táplálkozási tervet dolgozzanak ki ahhoz, hogy megküzdjön a betegséggel, és megtegye a megfelelő intézkedéseket a fellángolások ideje alatt.
Ami az étrendet illeti, a fellángolás enyhülése után nem szabad ott folytatnia, ahol a fellángoláskor abbahagyta. Fontos, hogy a szervezetét fokozatosan szoktassa hozzá az ajánlott étrendhez. Az első napokban az emésztése szabályozására figyeljen. Adjon időt a szervezetének, hogy hozzászokjon az étrendhez. Ha a gyulladás ideje alatt főként folyadékokat fogyasztott, csak nagyon lassan térjen át alacsony maradványanyagú szilárd ételek fogyasztására.
Ajánlott ételek | Kerülendő ételek |
Gyümölcsök: mosott, pürésített gyümölcsök, mint például banán, érett alma, eper, puha körte, barack, kivi vagy mango. | Savas gyümölcsök: a citrusfélékben (citrom, narancs stb.) található savak megterhelik a gyomrot. Ez az ezekből készült levekre is érvényes. |
Gabonafélék és burgonya: a búzadara, a tönkölybúza, a rizs, a tésztafélék, a főtt burgonya, a gombócok könnyen emészthetők. | Zsírok, olajok. Ne fogyasszon sok olajos, sült ételt, zsíros kolbászt vagy húst, majonézt. |
Fehérjék: alacsony zsírtartalmú halfélék (pl. pisztráng), sovány marhahús, pulykahús, vadhús vagy baromfihús, lágy tojás. | Édességek: ne fogyasszon nagy mennyiségben édességeket, amelyek sok zsírt tartalmaznak (pl. marcipán vagy csokoládé). Ne használjon cukorpótló édesítőszereket. |
Igyon sok folyadékot: enyhe teák (pl. kamilla), szénszavmentes ásványvíz, zöldséglevek, nem savas gyümölcslevek (pl. alma-, körte- vagy banánlé). |